"..AlaM GhAiB PeNuH MisTiK...!!!

Saturday, June 2, 2007

Pendinding ketika hendak memasuki Hutan.


Gambar hiasan.

Bismillah walhamdulillah...wa ba'du.

Hutan diantara tempat yang disukai oleh makhluk Halus. Tak kira JIn kafir atau islam, mereka lebih suka berkampung di dalam hutan. Ini kerana hutan adalah tempat yang sunyi dari penempatan manusia.

Jika kita memasuki kawasan mereka (hutan), maka kita perlu berlindung dengan Allah S.W.T daripada terkena niat jahat mereka terhadap kita. Tidak lupa juga, kita perlu bertujuan dengan baik apabila memasuki kawasan mereka dengan tidak berbuat maksiat dan sebagainya.

Kadang-kadang apa yang kita terjumpa di dalam hutan adalah barang-barang kepunyaan mereka (Jin). Mungkin ini kerap berlaku sehinggakan ada yang marah kepada kita dan dengan mudah akan membalas dendam kepada kita.

Pernah diceritakan seorang yang telah memasuki hutan. Dia tersepak tunggul kayu yang mneyebabkan dia jatuh tersungkur. Apabila sekembalinya ke rumah dia seolah-olah dirasuk hantu. Rupa-rupanya setelah dirawat oleh seorang pngamal perubatan islam, dia telahpon majnun (diJINkan) oleh sebuah keluarga JIN. Semasa rawatan dilakukan terhadapnya, Mu'alij (perawat) dapat berdailog dengan JIN tersebut. Apabila ditanya kenapa merasuki badan manusia ini?. Maka jawab JIn tersebut, dia merasuki manusia tersebut disebabkan berasa marah kerana telahpun menyepak dapur masaknya yang dikatakn tunggul kayu tadi. Lalu diberi peringatan kepadanya bahawa manusia itu tidak sengaja dan tidak tahu akan hal demikian. Jin tersebut akur dan meninggalkan jasad manusia tersebut.

Perkara inilah yang perlu kita jaga dengan meminta pertolongan dan penjagaan dari yang maha kuasa yakni Allah s.w.t dengan membaca ayat-ayat ataupun kalimah-kalimah Haq Allah s.w.t.

Berikut adalah bacaan ketika kita hendak masuk ke hutan atau sekiranya kita membuat khemah di dalam hutan, kita 'pagar'kan khemah tersebut dengan ayat-ayat suci di bawah :

1) Al-Fatihah
2) Ataul Qursi
3) ".. Bismillahillazi, Layadhurruhu ma'asmihi syai un, fil ardi, Wala fissamaak, Wahu assami'ul 'aliim.."
4) 3 Qul ( niat pendinding )

- Surah Al-Ikhlas
- Surah Al-Falaq
- Surah An-Nass

Semoga usaha kita mendapat inayah dan nusrah dari Allah yang mencipta segalanya.

Allahu Haq!!
posted by MOHD FAIRUS B SOIED @ SHUAIB AL-JANIANJI at 3:06 PM

3 Comments:

wah ini sih yg lain mengamalkan ga akan berfungsi,,, kalimatnya salah salah,,, pasti copas(copy paste) tulisan orang lain

October 6, 2014 at 11:29 PM  

Kalau dah copy paste tentu tulisan yg asal itu yang salah.. lagi satu, saya tak nampak kalimat mana yang salah bagai dikata.Kalau benar prihatin betulkan yang mana dirasakan salah tu. Jangan jadi tin kosong

November 5, 2014 at 7:25 AM  

Kau je yang betul....kau je yg pandai. Org lain sume salah....kipidap...

October 21, 2015 at 3:47 PM  

Post a Comment

<< Home