"..AlaM GhAiB PeNuH MisTiK...!!!

Tuesday, May 8, 2007

PENGIKTIRAFAN


Inilah 'surat pengiktirafan' yang telah diberi oleh Sheikh Wahid kepada Al-Fadhil Ust Syarhan At-Tobibi. Dan diterjemah tulisannya kedalam bahasa malaysia. Buku yang dimaksudkan itu ialah, Wiqayatul Insan Minal Jinni Wa As-Syaitan dan Asorimu Al-Battar, kitab hasil karangan Sheikh Wahid sendiri. Setelah mendapat pengiktirafan dari Sheikh Wahid, Al-Fadhil Ust Syarhan mengambil anisiatif sendiri untuk menghasilkan juga sedikit kajian ilmiah berkenaan dengan ilmu ini, maka dia membuat kajian berupa kertas kerja. Kertas kerja-kertas kerja itu telahpon dibentangkan diperingkat Persatuan Mahasiswa di Mesir iaitu Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM). Kertas kerja- kertas kerja ini telahpon dikaji selidik oleh pihak MANHAL PMRAM sebelum dibentangkan.

Selepas mendapat kelulusan daripada pihak MANHAL PMRAM, pihak ust Syarhan telahpon mengumpulkan kesemua kertas kerja-kertas kerjanya lalu dibukukan. Buku itu dibantu oleh usaha anak-anak muridnya yang diketuai oleh ust Fakhrul Ridza (ust Hayat). Buku tersebut telahpon berada dipasaran Malaysia pada tahun 2004 yang lalu. Dan pada tahun 2005 buku tersebut dikemaskinikan dan diterbitkan sekali lagi di Mesir dengan izin terbit Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM).

Semoga buku ini dapat membantu dan memberi manfaat kepada para muslimin dan juga kepada mereka yang bercita-cita tinggi untuk mendalami ilmu perubatan islam ini.

Perlu diingat...!!! Selangkah mempelajari ilmu ini, nama kita akan di'blacklist' di dalam komputer kerajaan JIn. Itulah tandanya kita mengESAkan Allah, tanpa kita menyukutukan-NYA. Semoga diberi Nusrah dari-NYA..

Amin.

posted by MOHD FAIRUS B SOIED @ SHUAIB AL-JANIANJI at 2:19 AM 0 comments

Monday, May 7, 2007

PESANAN TUAN GURU


Pra Syarat Sebagai Perawat
(Pesanan ini disampaikan oleh Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din pada 7-March-2005)

1. Hendaklah memiliki 6 sifat seperti yang disebut dalam Syair Imam Shafie iaitu;

i.Kecerdikan - Boleh memahami ilmu yang dipelajari, boleh menghafal doa-doa dan bukanlah seorang yang benak.

ii.Sensitiviti kepada Ilmu - Suka dan berminat mempelajari ilmu dan boleh memelihara (menyimpan) ilmu dan menjaga amanah ilmu dengan baik.

iii.Mempunyai Pendapatan - Mempunyai wang, harta dan bukan orang yang miskin.

iv.Mempunyai kesungguhan - bersungguh-sunguh dan berterusan dalam belajar ilmu pengubatan bukan sambil lewa sahaja.

v.Rakan seperguruan adalah saudara kita - Jangan ada cemburu-mencemburui, benci membenci sebaliknya tanamkanlah sifat hormat-menghormati dan kasih sayang.

vi.Memerlukan masa - iaitu hendaklah sentiasa bersabar dalam menuntut ilmu dan berubat kerana masa penantian yang panjang.

2. Hendaklah memberhentikan segala bentuk amalan pengubatan yang bercanggah dengan syariat Islam seperti penggunaaan tangkal (walaupun tangkal itu menggunakan ayat-ayat al-Quran), ilmu pengasih, ilmu penunduk dan seumpamanya.

3. Jangan melibatkan diri dengan Ilmu Tariqat atau kebatinan yang ada keraguan terhadapnya seperti Ahmadiah, Martabat-7, Qadiani dan seumpamanya, kalau dah sertai hendaklah ditinggalkan dengan segera.

4. Hendaklan meletakkan diri kita mampu dan boleh untuk berhadapan dengan segala bentuk ujian dan cabaran.

Syarat-syarat Utama Menjadi Perawat yang Baik
(Pesanan ini disampaikan oleh Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din pada 7-March-2005)
1. Iltizam dengan Ilmu Pengubatan yang dipelajari – iaitu dengan sentiasa beramal dan berdamping dengannya setiap hari.

2. Mempraktikkan ilmu pengubatan yang telah dipelajari, selalu memberikan khidmat sukarela di klinik-klinik darussyifa' dengan memberi rawatan kepada pesakit yang memerlukan bantuan.

3. Jangan campur adukkan ilmu yang diharuskan dengan ilmu yang dilarang iaitu jangan berbohong atau menyebutkan perkara-perkara yang tidak betul ketika merawat umpamanya mengatakan penyakit itu adalah disebabkan sihir atau perbuatan khianat oleh orang tertentu.

4. Ada keyakinan pada diri sendiri dan ikhlas bahawa ilmu yang disampaikan oleh guru adalah benar dan tidak meyalahi syarak.

5. Tidak boleh melangkah larangan atau etika yang telah ditetapkan oleh Darussyifa' contohnya tidak boleh menetapkan bayaran kepada pesakit.

6. Hendaklah sentiasa berdisiplin dalam semua hal seperti dalam pengubatan, kehidupan, beribadat, berzikir dan seumpamanya.

7. Bersungguh-sungguh dalam mengubat, berubat dan mencari kesembuhan.

10 Perinsip Asas Rawatan Islam
(Pesanan ini disampaikan oleh Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din pada 7-March-2005)
1. Ada penyakit , ada ubat.
2. Allah yang menjadikan penyakit , Dialah yang menjadikan ubatnya.
3. Kesembuhan bukan milik sesiapa, hanya milik Allah Ta'ala.
4. Manusia boleh berusaha, insya' Allah kalau kena dengan ubatnya, Allah Ta'ala akan sembuhkan.
5. Al-Quran adalah panduan dan penghubung kepada kesembuhan penyakit.
6. Doa'-doa' dan bacaan-bacaan adalah ikhtiar yang menjadi sebab untuk sembuh penyakit.

7. Rawatan dengan bacaan ataupun doa', telah diijmakkan harus oleh para ulama', malah digalakkan dengan tiga syarat;
i. Dengan membaca Al-Quran (dengan bacaan yang betul).
ii. Dengan bacaan-bacaan (selain daripada Al-Quran) yang diketahui maknanya.
iii. Dengan mengiktikadkan bahawa Allah ta'ala sahaja yang akan menyembuhkan.

8. Bahan ubat hendaklah daripada bahan yang halal dan harus (jangan menggunakan bahan-bahan yang haram seperti benda yang najis, tangkal dan seumpamanya)
9. Tidak boleh berputus asa dalam berikhtiar untuk mencari ubat dan kesembuhan.
10. Keyakinan kepada diri sendiri, ubat yang dibuat, doa yang dibaca dan ikhtiar yang betul, pasti Allah Ta'ala akan menyembuhkan.

Pengijazahan
Ini adalah intipati daripada ucapan Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din pada majlis Pengijazahan Pelajar Pengubatan Islam Darussyifa' kumpulan ke-17.

1. Kita semua manusia biasa yang serba kekurangan, kesempurnaan hanya milik Allah SWT, Tuan Guru mempunyai kekurangan begitu juga anak murid mempunyai kekurangan masing-masing. Justeru itu sebagai rakan seperguruan hendaklah saling tampung menampung kelemahan dan kekurangan rakan seperguruan yang lain. Kelemahan rakan jangan sekali-kali dibongkar atau dibesar-besarkan. Kalau rakan tersilap memberi ubat atau rawatan hendaklah kita cuba menutup kesilapan itu dihadapan pesakit dengan cara yang hikmah, jangan sampai mengaibkan rakan.

2. Berlajar ilmu pengubatan perlu mendapatkan ijazah dari guru kerana itu adalah warisan yang diterima oleh Tuan Guru daripada semua gurunya termasuk daripada ayahandanya sendiri. Sebagai mengambil contoh Imam As-Shafie juga ketika berguru dengan Imam Waqi' mendapatkan ijazah daripada gurunya setelah tamat belajar. Ketika Imam As-Shafie belajar dengan Imam Malik, dia tidak dibenarkan memberi fatwa oleh Imam Malik sehingga ia diijazahkan. Justeru itu kesimpulannya tidak cukuplah belajar ilmu pengubatan hanya dengan membaca buku sahaja.


Rujukan:
http://www.darussyifa.org/

posted by MOHD FAIRUS B SOIED @ SHUAIB AL-JANIANJI at 10:33 AM 0 comments